Cottesloe villa's design blends functionality with chic contemporary style

VIVACIOUS VILLA: Collage top left - a street-side view of the layered ocean view home at dusk. Top centre - the plunge pool has an overhead skylight to let the sun stream in and provide shelter for year-round dips, while a hedge offers privacy. Bottom left - A galley style kitchen allows for meal preparation while enjoying interaction with family in the living room. Bottom centre - The stunning view could be a distraction for the home chef. Bottom right - Waking to this view might entail regular breakfast in bed. Far left: The generous master bathroom. At left: One of the children's bedrooms with built-in study nook. Photos: Crib Creative.
VIVACIOUS VILLA: Collage top left - a street-side view of the layered ocean view home at dusk. Top centre - the plunge pool has an overhead skylight to let the sun stream in and provide shelter for year-round dips, while a hedge offers privacy. Bottom left - A galley style kitchen allows for meal preparation while enjoying interaction with family in the living room. Bottom centre - The stunning view could be a distraction for the home chef. Bottom right - Waking to this view might entail regular breakfast in bed. Far left: The generous master bathroom. At left: One of the children's bedrooms with built-in study nook. Photos: Crib Creative.

The clients wanted their new architect-designed multi-level home, by the ocean in the Perth suburb of Cottesloe, to be inspired by Mediterranean living.

Craig Steere Architects embraced this idea as a series of courtyards that support large family gatherings, as well as individual moments of serenity.

The home is designed as a collection of self-contained pods along a terraced slope across the site.

These pods allow cross-generational family gatherings, with adult children and their families, as well as grandparent visits over extended periods, with each family segment able to intermingle or enjoy private time.

The built forms sit harmoniously in scale with the existing neighbouring homes on an 840 square metre lot.

The staggered facade and generous planter beds nestle comfortably against the ocean backdrop without overwhelming the streetscape.

The architectural language of adjacent homes influenced the villa's material selections as did the stunning ocean backdrop.

It was important the materials used would be robust enough to withstand the harsh coastal winds, western sun and Cottesloe's active beachside hub.

The design of multiple courtyard spaces with varying degrees of exposure provides the clients with a chance to enjoy their relaxation time in all weather conditions.

The aesthetic of the interior spaces was designed to create a comfortable living experience.

To this end, the windows not only overlook the ocean, but have deep recesses to encourage sitting or placement of cherished objects.

Similarly, the rear guest pod enjoys framed outlooks towards the sculptured garden and courtyards.

The villa therefore offers every opportunity to connect visually with its broader coastal context, as well as internally between the different living pods.

A sculptural, off-white polished concrete staircase leads to the upper floor for elevated ocean views.

Speckled polished concrete was also the choice for flooring throughout the home, making it practical for sandy clean-ups after returns from the beach, as well as creating a cooler environment.

The colour palette is neutral with artworks, scatter cushions and timber joinery providing warmth.

The design and function of the home reflects the expertise of its many Perth-based collaborators.

In particular, the structural engineering to address large spans for uninterrupted views towards the ocean.

This engineering was also key in the detailing of the slender cantilever overhangs that protect the courtyards.

The landscape consultant enhanced garden spaces with hardy coastal plants.

The home is designed with passive solar principles of shade, cross ventilation and north winter solar light access.

In addition, the villa's durable materials require minimal maintenance.

Finally, a hydronic heating and cooling floor slab system, in conjunction with an energy efficient lighting design, and energy wise appliances, minimise electrical demand.

  • Produced with BowerBird